Презентація першого збірника

Часопис "Світич" Ч. 1

Світлина від Богдана Яневича.
Перша презентація культурно-просвітницького краєзнавчого часопису Калущини, приурочена 75-річчю від дня народження В. Стуса, відбулася 10.02.2013 р. у Народному домі калуської РДА


Презентація розпочалася документальним фільмом про життя і діяльність українського поета, перекладача, прозаїка, літературознавця, правозахисника Василя Стуса, ім’я якого носить всеукраїнське Історико-просвітницьке товариство «Меморіал». Далі обговорено доцільність організації подальших випусків ЧАСОПИСУ, обрання назви, визначення тиражу, підбір рубрик, участь громадських організацій у подальших виданнях та популяризації культурологічних і краєзнавчих завдань.

У добре ілюстрованому першому випуску часопису, надрукованому форматом А-4 на 96 текстових сторінках та 40 ст. світлин, оздобленому привабливими кольоровими обкладинками, можна прочитати й побачити:
-        дослідження про виникнення, локалізацію та традиції етнічної спільноти бойків, малюнки Ю. Ґлоґовського здійснені на теренах Калущини на початку ХІХ ст.;
-        нові історичні та етнографічні дослідження с. Бережниці, етимологію назв нашого міста й сіл Калущини, дослідження сталінських репресій, діяльність провідних громадських діячів Калущини, опис давніх храмів міста, історичні довідки про калуські пам’ятки та музеї;
-        унікальні зразки місцевого живопису, публіцистики, поезії й пісенної творчості, світлини, про хроніку відзначення найважливіших знаменних подій.
Юнацтву запропоновано ознайомитися з діяльністю гуртка «Історичне-краєзнавство», Калуських організацій «Пласт» і СУМ, осередку «Бойового гопака», навчанням студентів Калуського коледжу культури і мистецтв, туристичними мандрівками агенції «Галеон».


У калуській міській бібліотеці для юнацтва презентація часопису «Світич» відбулася 4 квітня 2013 року 


Учасники та гості: Богдан Яневич – упорядник і відповідальний за випуск часопису, автор статей «Нові дослідження історії Бережниці в переказах, спогадах, світлинах і документах», «Громадські музеї Калущини», «Розкопки жертв комуністичного режиму у Войнилові», «Богдан Бандера - керівник підпілля на Херсонщині та Миколаївщині (життєпис, спогади, документи)», «Греко-католицька церква Святого Архистратига Михаїла»; Олег Малярчук – історик, кандидат наук, автор статті «Із глибини віків. Від чого все-таки походить назва міста Калуш?»; Іван Тимів - дослідник, викладач історії ВПУ№7, бібліотечні працівники Калуша, вчитель ЗОШ № 3 Людмила Костельна, учні школи.

Вже давно постала проблема видання гідного краєзнавчого часопису на теренах Калущини. І ось калуські осередки ВУТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка та товариство «Меморіал» (голова Богдан Яневич) започаткували на межі 2012-2013 років видання краєзнавчого альманаху Калущини.

Над підготовкою першого випуску цього видання останні роки свого життя працював відомий дослідник та журналіст Михайло Коломієць (1955-2010).

Відмінність видання «Світич» від газетних публікації полягає в ґрунтовному дослідженні подій та явищ, що відбувалися на Калущині, досягнень у професійній діяльності, здобутків економіки у регіоні, рівня життя й свідомості мешканців міста Калуша та Калуського району. Тому краєзнавчий часопис «Світич» може стати візитівкою Калуша для гостей нашого регіону – Калущини, адже не секрет, що в даний час у книжкових крамницях міста мало гідної літератури для туристів.
(...)


Немає коментарів:

Дописати коментар